Întâlnirea Autorităților Turco-Cipriote cu UNFICYP, Planificată pentru Ziua de Luni

Analiza Situației Actuale și Importanța Diplomației în Construcția Controversată a Drumului dintre Satele Pyla și Arsos

Reprezentanții autorităților turco-cipriote se vor întâlni cu forța de menținere a păcii a ONU în ziua de luni pentru a discuta construcția controversată a unui drum între satele Pyla și Arsos.

Conform ziarului turco-cipriot Yeni Duzen, întâlnirea va avea loc pentru a “evalua situația actuală”, în timp ce s-a relatat că aceasta a fost descrisă ca “ultima șansă pentru diplomație”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al UNFICYP, Aleem Siddique, a asigurat că canalele diplomatice nu au fost epuizate, declarând pentru Cyprus Mail că “suntem în contact cu partea turco-cipriotă în fiecare zi.

“Vom discuta despre incidentul care a avut loc la Pyla săptămâna trecută și vom căuta o cale de urmat acceptabilă pentru toate părțile implicate. Aceste discuții au loc la fiecare nivel, în fiecare zi, și acoperă o gamă largă de probleme”, a declarat el.

Într-un interviu acordat agenției de știri Cyprus News Agency (CNA) în dimineața zilei de luni, Siddique a declarat că nu s-au înregistrat “schimbări” la șantierul de construcție.

Situația în zonă a rămas “calmă” pe tot parcursul weekend-ului, după ce un val de violențe a avut loc vineri, soldat cu un soldat al forțelor ONU lovit în față și mai multe vehicule inutilizabile în timp ce ONU încerca să blocheze accesul în zona tampon.

Incidentul a primit condamnări globale largi, inclusiv din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, însă partea turco-cipriotă și-a reiterat determinarea de a construi drumul.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă o ședință privată în ziua de luni seara pentru a discuta această problemă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *