Cipru gata să reaprindă negocierile de pace cu Turcia.

Diplomații ciprioți sunt în mișcare pentru a reîncepe negocierile de pace pe insula divizată, în vederea propunerii numirii trimișilor speciali ai ONU și UE, cu scopul de a găsi o soluție federală la conflictul care durează de cinci decenii, încă de la ocuparea nordului insulei de către trupele turcești. Potrivit unui articol publicat în The Guardian, Cipru este gata să se implice în aceste negocieri, cu privire la împărțirea insulei între cele două țări.

Experții în diplomație consideră că s-a creat oportunitatea unei mici ferestre diplomatice, motivată de recentul interes al Turciei pentru renegocierea relațiilor cu Uniunea Europeană, în special în privința călătoriilor fără vize și a uniunii vamale. În plus, ministrul cipriot de externe, Constantinos Kombos, speră să repornească procesul de negocieri de pace cu Turcia, conform The Guardian. Această posibilă deschidere vine ca o speranță în rezolvarea conflictului ce persistă de cinci decenii, după ocuparea nordului insulei de către trupele turcești, iar Cipru se arată dispus să se implice în negocieri cu privire la împărțirea insulei între cele două țări.

Recentele alegeri din Grecia, Turcia și Cipru au creat un spațiu de manevră mai mare pentru politicieni în vederea reluării discuțiilor privind pacea pe insula divizată. În 2017, o conferință a ONU organizată în Elveția a eșuat din cauza lipsei de pregătire adecvată. Cu toate acestea, în prezent, Turcia și-a exprimat angajamentul mai puternic în favoarea unei soluții cu două state pentru insulă, însă recunoașterea Ciprului de Nord ca stat independent a fost făcută doar de către Turcia, ceea ce l-a lăsat pe Cipru de Nord dependent de Ankara, atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește securitatea. Pe insulă, se află aproximativ 30.000 de soldați turci. Cu toate acestea, acum se întrevede oportunitatea de a relua negocierile în vederea găsirii unei soluții viabile pentru împărțirea insulei între cele două țări. Cipru este pregătit să se implice în aceste discuții, având în vedere posibilitatea de a încheia un acord de pace durabil pentru ambele părți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *