cipru fara apa

Cipru Printre Cele Șase Țări cu putina apa !

Cipru este una dintre cele șase țări identificate ca având cea mai mare lipsă de apă din lume, conform unui raport realizat de Institutul pentru Resurse Mondiale.

Raportul a constatat că Cipru, alături de Bahrain, Kuwait, Liban, Oman și Qatar sunt națiunile cu cel mai mare grad de stres hidric din lume.

A fost categorizată ca fiind într-o țară cu “stres hidric extrem” acele țări care utilizează cel puțin 80 la sută din resursele lor de apă disponibile, în timp ce cele cu “stres hidric ridicat” utilizează 40 la sută din aceste resurse.

Cele șase națiuni enumerate mai sus se confruntă cu o astfel de lipsă de apă în primul rând din cauza resurselor de apă mai scăzute, combinate cu cererea pentru utilizare în scopuri domestice, agricole și industriale, conform raportului.

A adăugat că creșterea cererii de apă este adesea rezultatul creșterii populației, extinderii industriale – cum ar fi irigația pentru agricultură, creșterea animalelor, producția de energie și fabricație.

Raportul a avertizat că lipsa de investiții în infrastructură, politici de utilizare nesustenabilă a apei și creșterea variabilității cauzate de schimbările climatice afectează și disponibilitatea apei.

A subliniat că fără intervenții, cum ar fi investiții în infrastructura apei și politici mai bune de utilizare a apei, stresul hidric va continua să se agraveze – în special în zonele cu creștere rapidă a populației și economii în dezvoltare.

Scăderea disponibilității apei poate duce la perturbarea producției industriale, la penurii de energie și la pierderi în sectorul agricol.

De asemenea, pune în pericol securitatea alimentară, deoarece raportul a menționat că deja 60 la sută din agricultura globală irigată se confruntă cu stres hidric extrem.

Institutul a observat totuși că stresul hidric nu echivalează neapărat cu criza apei.

A dat ca exemple Singapore și Las Vegas, orașe care “prosperă chiar și în condiții severe de secetă, cu politici precum reducerea gazonului, desalinizarea și tratarea și reutilizarea apei uzate”.

Această situație alarmantă privind lipsa de apă în unele țări subliniază necesitatea unei abordări serioase și coordonate la nivel mondial pentru a gestiona eficient resursele de apă și a minimiza impactul schimbărilor climatice asupra disponibilității apei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *