Prețurile Alimentelor și Băuturilor Conduc Inflația din Iulie

Indicele general armonizat al prețurilor de consum (HICP) a crescut cu 2,4 la sută în iulie față de anul trecut, impulsionat de creșterea prețurilor la alimente și băuturi non-alcoolice, a anunțat serviciul de statistică vineri.

Între iunie și iulie anul acesta, prețurile la alimente și băuturi au crescut cu 1,4 la sută. În luna iulie, acestea au înregistrat o creștere de 10,4 la sută față de iulie 2022 și au crescut cu 9,1 la sută începând cu începutul anului.

În ansamblu, pentru perioada ianuarie-iulie 2023, HICP a crescut cu 4,6 la sută în comparație cu perioada corespunzătoare a anului precedent.

HICP în zona euro se bazează pe estimările rapide ale Eurostat.

Deși serviciul de statistică a subliniat creșterea prețurilor alimentelor și băuturilor non-alcoolice cu 10,4 la sută în iulie, a menționat și că costurile de transport au scăzut cu 6,5 la sută.

Între iunie și iulie, prețul îmbrăcămintei și încălțămintei a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă de 11,8 la sută, dar calculată de la începutul anului, această categorie a crescut cu 2,9 la sută.

Pentru perioada ianuarie-iulie, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, cea mai mare schimbare observată în afara alimentelor și băuturilor a fost în categoria locuințelor, apei, electricității, gazului și altor combustibili, care a crescut cu 7,8 la sută. În aceeași perioadă, prețurile la hoteluri și restaurante au crescut, cu 6,7 la sută.

În altă ordine de idei, costurile pentru sănătate au crescut cu 1,5 la sută de la începutul anului, alcoolul și tutunul cu 2,7 la sută, mobilierul și echipamentele pentru gospodărie cu 6,1 la sută, iar recreația și cultura cu 4,5 la sută.

Costurile comunicațiilor au scăzut cu 2,3 la sută de la începutul anului.

Aceste cifre reflectă schimbările semnificative în prețurile de consum și pot avea un impact asupra bugetului fiecărui consumator. Este important ca cetățenii să fie conștienți de aceste tendințe și să își ajusteze planurile financiare în consecință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *